maanantai 13. helmikuuta 2017

Nukkumatti unohti näköjään mut kelkasta tänään niin raapustellaan jotain mietteitä vaikka tänne sit.

Jos ny käydään vaikka tota keittiön yleistä meininkiä vähän läpi. Homma pyörii täällä siten että chef on vähän niinku johtaja eikä keittiössä oikeestaan ole muita maikkoja laisinkaan. Annoksia on kolme jokaselle pisteelle ja niitä puuhaillaan sit yhessä tai pareittain. Chef saattaa pyörii keittiös ja heittää vinkkiä tai vitsiä muttei muuten puutu hirveästi tekemisiin, aika itsenäisesti saa siis tehä hommia. Kattauksen alkaes chef päivystää bongilla ja huutelee meille mitä menee, me sit kuitataan takasin "oui chef!" ja tehdään safkat. Keittiös saattaa kyllä kävästä muitakin maikkoja ja vaikka pyytää tekemään annoksen, kysellä mitä siinä on ja kuinka valmisteltu. Palaute on joka tapauksessa rakentavaa ja todella ammattitaitoista, ei mitään hiillostamista ja opettajatkin haluu selkeesti että jengi oppis. Tuntuu että tääl on paljon enemmän sellasta tervettä kunnioitusta puolin toisin, en oo kolmes viikos nähny minkäänlaista komentelua täällä. Ihmiset haluu olla täällä ja käyttäytyy sen mukasesti.

Kävelin kans ykspäivä naapuriluokan ohi ja siellä oli chef Abdallah selkeästi tenttaamaasa jotain kokkiskokelasta, pöydällä oli pari lautasta ja niillä vihanneksia ja niitä maistelivat ja niistä jotain keskustelivat. Turistina on kiva kun voi periaatteessa millon vaan mennä mihin tahansa luokkaan ja ihmetellä ja kysyä että mikäs täällä nyt on menossa. Tässä oli kyseessä kasvisten ja hedelmien leikkaamisen ja kypsentämisen tenttaaminen. Oppilaat olivat siis viikon pilkkoneet ja kypsentäneet kasviksia, ja nyt sitten kahdella lautasella oli samanlaiset setit porkkanaa julienne ja höyrytettyä parsa- ja kukkakaalia, kummankin lautasen leikkausten kuului olla millilleen samanlaisia, sekä kypsyyden olla samoja. Tulossa oli vielä sokeriliemessä haudutettu päärynä mut en jäänyt kuumottelemaan oppilasta enempää. Tässäkin siis pientä eroa käytännöissä, meillä kun maikka ekana vuonna näytti pari eri leikkausta (niitäkin on muuten paljon enemmän erilaisia) ja totesi perään että nyt meidän pitäs periaatteessa osata nämä. Mut eipä niitä oo kukaan kieltäny harjottelemastakaan.. x)

Äskesen tapauksen jengi opiskelee siis perus cuisinee, eli kait ruuanvalmistuksen perusteita tms. Täällä kun noi linjat on jaettu selkeest eri paketteihin. Tää porukka missä me ollaan duunaa taas pelkkää cartee, osa on jatkanu tänne suoraan perusteista mut osa porukasta on ollu vaikka duunissa ja ollu useemmanki vuoden poissa. Näiden lisäks on leipomo/jälkkäri ja teurastamo/lihankäsittely sekä tarjoilulinja. Periaatteessa noista voisin mäkin valita minkä vaan ja opiskella täällä kun vaan maksan lukukausimaksun joka taitaa olla 500e luokkaa. Aika pienellä summalla saa jengin motivoitua.. ;) Kiva on kans Gaetanin vaihtoprojekti täällä. Osa jengistä on lähössä Ranskaan vaihtoon 7 kuukaudeks ja saavat täällä viikonloppujen kattauksien tuotoilla rahoitettua osan reissua, täällä kun ei valtiolta saa mitää tukia tällasiin reissuihin.

Ei voi kuin olla kiitollinen tästä mahollisuudesta, mäkin oon täällä ihan persaukisena messissä ja luokkakaverit vaan pyörittelee päätä että miten tää on mahollista..


-veikko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti